31 травня Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

     В останній день весни у всьому світі відзначають день проти тютюну. Цього року він присвячений боротьбі з тютюновою епідемією серед жінок.

     За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні у світі налічується понад 1 млрд курців, серед них майже 200 млн жінок. Причому тенденція до збільшення кількості курців спостерігається саме серед дівчат. Так, у половині з 150 країн, палять приблизно однакова кількість дівчаток і хлопчиків. У деяких країнах дівчата навіть курять більше, ніж хлопці. Така тенденція спостерігається, зокрема, у Чехії, Болгарії, Чилі, Новій Зеландії. 

    Україна - серед перших за кількістю викурених цигарок на людину. Це говорить про те, що в нашій країні ця проблема сягнула розмірів епідемії.

Особлива небезпека у тому, що все більше до тютюнопаління долучаються діти. За неофіційними даними сьогодні курять близько 17% школярів. Ще одна сумна цифра - щороку від паління в Україні помирає 120 тисяч людей.

Тому сьогоднішній день – це привід ще раз задуматись, що для кожного з нас важливіше, здоров’я чи сумнівне задоволення. І якщо у когось із людей, що курять десь глибоко дозрівало бажання розпрощатись з тютюном, то чому б не зробити це саме сьогодні? Ми маємо розуміти, що для нас є справжнім пріоритетом. Ми маємо бути здоровою нацією!